Přes 8000 nožů a dalšího příslušenství máme skladem na prodejně! Doprava od 72,-Kč!

Jak vybrat ten správný japonský kuchyňský nůž

 

Rádi byste vybrali ostrý japonský nůž, který svou konstrukcí  použitou kvalitní ocelí prodlužuje ostrost nože po delší dobu než klasický nůž z nerezové solingenské oceli? Tyto nože jsou lehčí, tenčí, s mnohem delší výdrží ostrosti, krájení je pak velmi svižné a pohodlné. Liší se délkou, výškou čepele, provedením v západním, nebo japonském stylu rukojeti. Vždy zabaleny v krásné dárkové krabičce.
 
Pro porcování masa je vhodný nůž s dlouhou čepelí, například 21 cm, 24 cm nebo i delší. Říká se mu Sujihiki, štíhlý, obratný a velice ostrý nůž. Přesná práce díky možnosti dlouhého řezu ocení nejen milovníci masa, steaků, ale i ryb. Porcování je pak velmi snadné, pohodlné a s čistým řezem.
 
Nejoblíbenější pro univerzální použití krájení masa, zeleniny nebo ovoce je nůž Santoku. Díky svému vyššímu profilu je pohodlný při porcování, nevadí totiž kloubům na ruce, pohodlně pak slouží i jako špachtle, nebo podběračka pro přenášení naporcovaných kousků na pánev či do hrnce. Santoku jsou kratší, většinou 16-18 cm trochu delší varianta pro šéfkuchaře je Gyutou v délkách 18-20 cm.
 
Drobný a velmi obratný nožík pro čištění a drobné opracování, také pro přesnou práci při řezu proti palci je nejvhodnější nůž Petty. Typicky s kratší 12-15 cm délkou čepele a štíhlým profilem je nůž velice obratný.
 
Rozdíl v ceně japonských nožů, které jsou všechny velmi kvalitně kované, je v použité oceli.
Levnější modely jsou většinou z uhlíkové oceli, která bývá vkována mezi nerezovou ocel do takzvaného sendviče. Toto provedení pak tvoří jednovrstvý damašek. O tuto ocel, tedy její část která je viditelná, je pak potřeba trochu více pečovat udržováním v suchu, případně lehkým naolejováním, může totiž zrezivět.
Japonské nože se ale vyrábí i z velice kvalitní a tvrdé nerezové varianty japonské oceli, VG1, VG10 apod. kde je ocel svým obsahem odolnější proti zrezivění. Tyto nože bývají sice s vyšší cenovkou, není třeba o ně až tak důsledně pečovat. Některé modely jsou pak zdobeny více vrstvami prokládání - damašku. Tyto vrstvy pak dodávají noži nejen okrasný vzhled, ale také vlastnosti jako vyšší pružnost a odolnost.

Závěrem je potřeba říci, že japonské nože jsou velmi kvalitním pomocníkem v kuchyni, velikostně a váhově jsou universální jak pro muže tak ženy a většina uživatelů po vyzkoušení již nechce jiné používat.

JAPONSKÉ NOŽE NABÍDKA


 
 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.