blue steel
Blue steel #1 (Aogami #1, Ao-ichi ko)
(1.35% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si), 2% Wolframu (W)) Vysoko kvalitní uhlíková ocel, používaná u highend nožů, hlavně tedy kuchyňských. I přes svoji tvrdost vykazuje slušnou brousitelnost a vysokou výdrž, jemnost a odolnost ostří. Houževnatost je lehce nižší než u oceli Blue steel #2. Velmi dobře brousitelná ocel, s jednoduchou ůdržbou ostří např. obtahovací kůži . Typická tvrdost dle Rockwella až 65HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)
Blue steel #2 (Aogami#2, Ao-ni ko)
(1.15% Uhlíku (C), 0.5% Chrómu (Cr), 0.3% Manganu (Mn), 0.2% Křemíku (Si), 1.5% Wolframu (W)) Velmi čistá a kvalitní ocel, s vysokou tvrdostí a možností velmi jemného ostří. Používána na kuchyňských nožích. Velmi slušně udržovatelné ostří například jen na obtahovací kůži . Typická tvrdost dle Rockwella až 63HRc. Japonsko / Hitachi (Yasugi)